Många läsare hör av sig till mig och frågar mig om allmänna tips kring att vara hälsosam och att gå ner i vikt.
Självklart vill jag hjälpa Er och därför tänkte jag nu börja skriva lite tips några gånger i veckan.

Det första tipset kommer att handla om kroppens förbränning, vad det är och hur den går att öka. Varför jag skriver om det är för att det är a och o gällande viktminskning och även för att behålla sin vikt efter man nått sina mål.Vare sig Du vill gå ner i vikt eller skaffa en väldefinerad kropp så måste man förbränna fett för att det ska ge några resultat. Fettförbränning är en process i kroppen som styrs efter hur mycket vi rör på oss och vad vi stoppar i oss. En enkel matte i detta är att vi bör göra av med mer energi än vad vi stoppar i oss. Och med simpel svenska betyder det alltså att vi ska förbränna mer kalorier än vad vi stoppar i oss.

---

Om man t.ex. vill behålla sin vikt så ska det finnas en jämn balans mellan hur mycket kroppen rör sig och vad som stoppas i den. T.ex: En kvinna på 60 kilo med låg aktivitetsnivå förbränner 2200 kcal/dag och för att hon ska behålla vikten så måste hon äta samma energi i form av mat på 2200 kcal.

> > 2200 (mat) - 2200 (daglig förbränning) = 0 = Behåller vikten!

Om hon däremot skulle vilja gå ner i vikt måste hon ligga på minus varje dag där fett från kroppen också förbränns jämsides med energin från maten. Det kan hon göra med att t.ex. lägga till träning varje dag och även sänka sitt kaloriintag. T.ex. Äta 1900 kcal/dag och träna för -200 kcal/dag gör att hon ökar sin dagliga förbränning från 2200 till 2400 och eftersom hon bara äter 1900 kcal så blir det ett kaloriunderskott på ca -500 kcal/dag.

> > 1900 (mat) - 2200 (daglig förbränning) - 200 (träning) = -500 = Går ner i vikt!

{ Nu tänker ni säkert - Varför inte bara äta superlite och hamna på kaloriunderskott? Om ni äter jättelite och inte tränar något alls så kommer er normala förbränning främst saktas ner och sedan ta energi från era muskler. Detta då kroppen hamnar i svält och vill spara på sitt fett som energibränsle till organen!


Varför? Konditionsträning gör att energi förbrukas från kroppen under träningspasset.
Hur? Öka den dagliga motionen till 30 min. Du kan t.ex. Cykla, gå. Lägg även till 2-3 h i veckan där du tränar med hög puls. T.ex. jogging, spinning eller aerobics.

Varför? Om kroppen har hög muskelmassa i vila så krävs det mer kalorier (energi) för att hålla dem intakta.
Hur? Rik - Skaffa ett gymkort, en PT och gå igenom alla muskelgrupper 3 ggr/vecka. Mindre rik - Skaffa ett hantelset och kör på hemmaträning där du googlar fram lite övningar för hela kroppen och gör dem 3 ggr/vecka.

Varför? När du vaknar på morgonen är ditt blodsocker lågt och din insulinnivå är nästan obefintlig. Denna kombination gör att fettet lättare frigörs från fettcellern och eftersom du inte ätit något än så har din kropp inget annat bränsle än fett att tillgå.
Hur? Morgonpigg - Snöra på dig dojjorna och ut på promenad i 30 min INNAN frukost. Morgontrött - Snöra på dig dojjorna och ut på promenad i 30 min INNAN frukost. Avnjut sedan en god och hälsosam frukost!


   2011-12-13 | 22:15:27                            Kommentera - 2 kommentarer

melinda har kommenterat:

Tack för tippsen! Förlåt hade abslout tänkt göra det men glömde helt bord det. Lägger in en länk i inlägget till din blogg nu. :)

2011-12-13 | 22:24:25
URL: http://justmelindas.blogg.se/

Frida har kommenterat:

Tack för tipsen. :)

2011-12-14 | 05:11:39
URL: http://rockabillygirl.seNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: